Προς διαχρονικά προβληματισμένους, εκατοστής εικοστής έκτης επιστολής, το ανάγνωσμα…

Θέμα: «Μια αλογόμυγα παρακαλώ!»

Μπήκε και ο Ιούλης ο «καυτός», από όλες τις απόψεις όμως; Και εγώ ο απλός πλην τίμιος Ρομπέν αναζητώντας τα χαμένα θαύματα, ώρες περίεργες πάντα,  είτε πολύ πρωινές, είτε αργά το απογευματάκι, για να μην με λιώσει, κυριολεκτικά, ο καύσωνας, ολοένα και απελπίζομαι. Πάνω που ετοιμάζομαι να κάνω τον απολογισμό μου , ο οποίος μεταξύ μας δεν με τιμά και ιδιαίτερα, καθώς πιο πολλές αποτυχίες θα έχω να καταγράψω, παρά επιτυχίες, καθώς το κυνήγι των χαμένων θαυμάτων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, πέφτω πάνω στον απολογισμό του Σωκράτη. Δεν τον ξέρω και πολύ καλά τον κύριο, το μόνο που είχα συγκρατήσει από τα σχολικά μου χρόνια ήταν την ειρωνεία του και την μαιευτική του μέθοδο. Α, ναι και το κώνειο. Στον απολογισμό του, που όπως προείπα έπεσε στα χέρια μου εντελώς τυχαία- είχα σκεφτεί να κάνω μια μικρή «κλοπή» και να κλέψω ιδέες για τον δικό μου απολογισμό-, ανακάλυψα την αλήθεια. Είδα το φως το αληθινό και αντιλήφθηκα αμέσως τι πρέπει να κάνω.

Άλλαξα ευθύς στρατηγική και αντί να κυνηγώ τα απελπισμένα χαμένα θαύματα- τα οποία απώλεσαν και την δυνατότητά τους να πετούν-με την απόχη του ρομαντικού φυσιοδίφη, αποφάσισα να αξιοποιήσω την ιδέα της αλογόμυγας (η μικρή «κλοπή» που λέγαμε) και την μαιευτική μέθοδο του μεγάλου Σωκράτη. Το μόνο κοινό που έχω μαζί του είναι η ειρωνεία και ίσως η βαθιά ριζωμένη επιθυμία μου να γίνομαι ενοχλητικός.

Καταγράφω τα ερωτήματα λοιπόν και προκαλώ, καλύτερα προσκαλώ, όποια/όποιον θεωρεί πως έχει απαντήσεις να έρθει στο καμένο μου δάσος να τα συζητήσουμε και να διαφωτίσει και εμένα το φτωχό πλην τίμιο Ρομπέν! Ναι δηλώνω άγνοια και αναμένω από όλους όσους γνωρίζουν να με φωτίσουν, καθώς εγώ ««Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα- ένα ξέρω, πως δεν ξέρω τίποτα»

Ερώτημα1ο: Είναι τελικά το Κυπριακό έτοιμο να κλείσει μετά το άνοιγμα και της Αμμοχώστου; Να γυρίσουν οι κάτοικοι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση; Θα τελούν υπό κατοχή; Είναι ατομικό δικαίωμά τους; Φταίει για όλα αυτά η δική μας πολιτική; Φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Φταίει- λίγο ίσως-και η Τουρκία; Προκαλέσαμε εμείς την εισβολή; Ποια είναι η ευθύνη μας για όσα γίνονται; Μπορούσαμε να τα αποτρέψουμε;  Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Είναι η δική μας απάθεια; Είναι η άρνηση μας στο σχέδιο ΑΝΑΝ; Μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία; Φταίνε τα Ηνωμένα Έθνη; Φταίει η στάση της Ε.Ε.; Μήπως δεν είχαμε επιλογή; Φταίμε και εμείς, φταίνε και οι άλλοι; Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 2ο: Είναι η αναξιοκρατία αιτία της διαφθοράς και της διαπλοκής; Είναι κακό να χρησιμοποιείς τις γνωριμίες σου για να διεκδικήσεις κάτι αφού ξέρεις πως το σύστημα έτσι λειτουργεί; Ποιος είναι ο πιο άξιος; Εκείνος που γνωρίζει κάποιους και πιστεύει πως έτσι κι αλλιώς του αξίζει ο ουρανός με τα άστρα; Μια μικρή μίζα τελικά ποιον έβλαψε; Αν δεν είμαι εγώ θα είναι σίγουρα κάποιος άλλος;   Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 3ο: Είναι απαράδεκτο να συμμετέχει ένα κίνημα που χαρακτηρίζεται από όλους τους αντιπάλους του ως φασιστικό στη βουλή και να προεδρεύει της επιτροπής για το μεταναστευτικό; Μα αφού το ψήφισε ο κόσμος δημοκρατικά και του έδωσε το δικαίωμα να είναι το 4ο κόμμα; Νομιμοποιείται με αυτό τον τρόπο; Έχουν ευθύνη τα θεσμικά όργανα να παραβαίνουν τις εντολές του λαού; Είναι αυτό Δημοκρατικό; Ξέρουν οι πολίτες καλύτερα; Μήπως πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες από τον «κακό» εαυτό τους;  Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 4ο: Είναι όλα τα κόμματα τα ίδια; Είναι όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι; Αν πήγαινα να ψηφίσω θα ήταν καλύτερα; Η αποχή μου τελικά βοήθησε να αναπαραχθεί το κατεστημένο; Έπρεπε άραγε να ψηφίσω τους μικρούς; Θα ήταν η ψήφος μου χαμένη;  Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 5ο: Είναι η εκπαίδευση η λύση για όλα τα προβλήματα; Μπορεί να διαμορφώνει πολίτες; Τι είδους πολίτες θέλουμε; Κριτικούς; Θα είναι σε θέση να κρίνουν το σύστημα το οποίο τους δημιούργησε; Κριτική υπό όρους και με συγκεκριμένη οπτική; Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο; Εξετασιοκεντρικό; Επικέντρωση στην ποσότητα ή στην ποιότητα; Είναι η αξιολόγηση με την αποτίμηση μιας εξέταση εκείνη που υποδεικνύει και αναδεικνύει την αξία; Είναι η  παραπαιδεία αναπόφευκτη; Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 6ο: Να εμβολιαστώ ή να μην εμβολιαστώ; Να ζει κανείς ή να μην ζει; Να γίνω αρνητής; Είναι το ατομικό δικαίωμα πάνω από τη δημόοσια υγεία; Μπορώ να τους πιέσω στερωντας τους ατομικά δικαιώματα; Να είναι κανείς εμβολιασμένος ή εμβολιασμένος σημαίνει γονατισμένος; Εγώ  που είμαι δυνατός και περήφανος και απροσκύνητος να μην υποκύψω; Να πετάξω και την μάσκα και τα αντισηπτικά; Να πίνω κοκτέιλ βιταμινών και να προσεύχομαι; Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 6ο: Είναι αρκετή η συγνώμη του προέδρου για τα χρυσά διαβατήρια; Έπρεπε να παραιτηθεί; Υπάρχουν πέρα από νομικές και πολιτικές ευθύνες; Έπρεπε να διακοπεί ένα πρόγραμμα που στήριζε την οικονομία; Έχει πραγματικά εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία; Ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες είναι τόσο μεγάλο θέμα τελικά; Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ερώτημα 7ο: Ναι ή όχι στο ΓΕΣΥ; Θα αντέχαμε την πανδημία αν δεν υπήρχε; Γίνονται καταχρήσεις; Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα; Ποιος ο ρόλος του ΟΚΥΠΥ; Τι γίνεται με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων; Ωχ αδελφέ,  je m en fous! Κουράστηκα!

Ναι, παραδέχομαι με τσίμπησε η αλογόμυγα του Σωκράτη και δεν μπορώ να ησυχάσω. Ξύπνησε τη συνείδησή μου. Και πλέον με παρενοχλεί και δεν μπορώ να ησυχάσω. Ο ευδαιμονισμός αποτυγχάνει να με ηρεμήσει. Τα bonus, τα λεφτά, οι διακοπές, οι γνωριμίες, τα ρούχα και τα μοδάτα υποδήματα, οι δήθεν επιτυχίες, τα ταξίδια, το προφίλ μου στο facebook, οι αναρτήσεις μου… Τίποτα δεν φαίνεται να έχει νόημα. Βλέπεις αν σε τσιμπήσει η αλογόμυγα (από την οποία κανένα αντίδοτο δεν σε προστατεύει) την έβαψες. Θα αντικρίζεις τον πενταδάκτυλο και θα σε πληγώνει εσαεί η μούντζα του… Και τότε ναι θα γίνεσαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει…

Υπογραφή

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων»

Υ.Γ. : «Να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμη και όταν ουρανός δεν υπάρχει» Ο.Ελύτης