Προς διαχρονικά προβληματισμένους, εκατοστής τεσσαρακοστής πέμπτης επιστολής, το ανάγνωσμα…

Θέμα: «Η ανατομία ενός εγκλήματος»

Αφού είδαμε και αποείδαμε με ερευνητικές επιτροπές και εκθέσεις που δεν οδηγούν ποτέ στην τιμωρία των ενόχων, εισηγούμαι να κηρύξουμε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και  να καλέσουμε το βαρύ πυροβολικό για να μπορέσουμε να εξιχνιάσουμε το έγκλημα. Ένα έγκλημα επαναλαμβανόμενο και κατά συρροή. Ξανά και ξανά και ξανά… Ένα έγκλημα που γίνεται για το καλό μας αλλά μας βυθίζει συστηματικά ξανά και ξανά στο βάλτο.

Ποιος άλλος από τον σπουδαίο Σέρλοκ και τον αγαπητό Γουάτσον θα μπορούσε άραγε να το αναλάβει; Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ανοικτή δημοσίευση, να τους προσλάβουμε με ένα σκανδαλώδες συμβόλαιο που να προνοεί υψηλές απολαβές, διασφάλιση μόνιμης εργασίας σε ψηλή κυβερνητική θέση και διπλές, μπορεί και τριπλές συντάξεις. Δεν θα είναι ούτε η πρώη ούτε και η τελευταία φορά. Και επιτέλους μεταξύ κατεργαρέων… Σας διαβεβαιώνω πως εξ΄όσων τους γνωρίζω, και τους γνωρίζω καλά- ξεκοκκάλισα όλα τα βιβλία και είδα κατ΄επανάληψη όλες τις ταινίες- δεν θα επιχειρήσουν να αλλάξουν παραγράφους του συμβολαίου (ουδεμίαν σχέση δεν έχει το παρόν σχόλιο με προυπάρχουσες περίπτωσεις παχυλών συμβολαίων).

Μπορώ να φανταστώ με λεπτομέρειες τις σκηνές! Σκηνές απείρου κάλλους. Έτοιμοι; Καταγράφω: Φτάνουν στην Κύπρο με πλήρη μυστικότητα. Το καταγράφουν εννοείται όλες οι εφημερίδες και έχουμε ζωντανή σύνδεση από το αεροδρόμιο κατά την προσγείωσή τους. Κάτι όπως τον Πάπα με άλλα λόγια. Σε διάσκεψη τύπου, ο Σέρλοκ θα μιλήσει λίγο και θα δηλώσει πως θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ή στα κόκκαλα, ανάλογα πάντα με τα στοιχεία και τον αριθμό των ενόχων.

Σέρλοκ και Γουάτσον, το ακτύπητο δίδυμο,  αφού προσεκτικά και με ανατομική ακρίβεια καταγράψουν τα στοιχεία θα αρχίσουν να καλούν τους διάφορους που σφυρίζουν αδιάφορα για ανάκριση. Το μείζον πρόβλημα που θα πρέπει με προσοχή να διαχειριστούν είναι το ότι τα διάφορα επιμέρους του εγκλήματος, εμπλέκονταν μεταξύ τους και οδηγούν σε ονόματα και θεσμούς που επαναλαμβάνονται. Παρόλα αυτά, και οι δύο κράτησαν μια ανακριτική γραμμή που δύσκολα μπορούσε να ερμηνευτεί, αφού επέμεναν να ισχυρίζονται πως υπάρχει διασύνδεση και διαπλοκή.

Δεν θα είναι εύκολη η στοιχειοθέτηση της υπόθεσής τους. Πρέπει  να καταφέρουν να βρουν τις διασυνδέσεις ανάμεσα στο οικονομικό έγκλημα που ξεκίνησε με το χρηματιστήριο και τη φούσκα του, για να οδηγήσει στην τραπεζοκρατία και το κούρεμα εν μια νυχτί των καταθέσεων. Πρέπει να δουν πως στο καλό πήγε τόσο στραβά το θέμα των διορισμών των διοικητών της κεντρικής τράπεζας. Γιατί άραγε επιλέγονται κατά συρροή τα πλέον ακατάλληλα άτομο για θέσεις κλειδιά. Να εντοπίσουν ποιοι διορίζονται ξανά και ξανά σε θέσεις κλειδιά, εκ περιτροπής πάντα. Θα μπουν βαθιά στη δημόσια υπηρεσία και να την προσπάθεια αναδόμησης/μεταρρύθμισης/ εκσυγχρονισμού της χωρίς να πληγούν ποσώς εννοείται τα όποια συμφέροντα των όποιων επίδοξων μεταρρυθμιστών. Θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τη σχέση της πολιτικής με τη χρηματοκρατία. Ποιοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν και πως τα κόμματα. Ποια δικηγορικά γραφεία κρύβονται πίσω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.  Ποια papers λένε αλήθεια και ποια αλήθεια λένε. Θα τους προβληματίσει ιδιαίτερα το πού στο καλό σκοντάφτει ξανά και ξανά το ΓΕΣΥ, ποιοι κρύβονται και γιατί πίσω από τις τόσες και τόσες καταχρήσεις, γιατί το αφήνουν να κινδυνεύει με κατάρρευση; Θα δουν τι γίνεται με τις συνεχείς μειώσεις των μισθών (μόνο των κατώτατων φυσικά), η φούσκα των ακινήτων και των ενοικίων, η ψηλή ανεργία, το υπαρκτό, που έγινε ανύπαρκτο φυσικό αέριο, το Κυπριακό και η χαλουμοποίησή του, το Grand Montana και τα πρακτικά του…

Την ίδια ακριβώς ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν θα βρίσκεται στις πλατείες να διαμαρτύρεται (πέρασε βλέπετε η εποχή της πλατείας ανεπιστρεπτί, οι διαμαρτυρίες και οι επαναστάσεις γίνονται πλέον στο διαδικτυακό χώρο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)  αλλά στα trendy στέκια συνεχίζει να ζει λες και όλα είναι καλά, με τα μοδάτα ρούχα, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα ολοκαίνουρια gadgets των Black Fridays.

Θα καλέσουν μνήμονες και αμνήμονες σε ανάκριση. Στελέχη της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των μικρών κομμάτων. Οικονομικούς παράγοντες. Παράγοντες των ΜΜΕ. Απλούς πολίτες….

Και τελικά θα καταλήξουν. Με την ιδιοφυή τους ικανότητα να συνθέτουν παζλ και να βρίσκουν τις αόρατες διασυνδέσεις. Θα ανακαλύψουν τα δύο σημαντικά στοιχεία που θα οδηγήσουν τελικά την έρευνά τους σε νέα μονοπάτια.

Θα βρουν τελικά τι είναι εκείνο που συνδέει όλον αυτό τον ετερόκλητο συρφετό. Το χρήμα. Η αφθονία ή και η έλλειψή του που και τα δύο οδηγούν αναπόφευκτα στην απόλυτη λατρεία του και στην πλήρη υποταγή σε αυτό.

Και το δεύτερο και σημαντικότερο, θα ανακαλύψουν πως όλα αυτά τα ασύνδετα με την πρώτη ματιά, συνδέονται βαθύτατα με στέρεες αλυσίδες, χτίζοντας τουβλάκι, τουβλάκι, το ντόμινο της καταστροφής και του εγκλήματος, του οποίου το τέλος κανένας από τους εμπλεκόμενους ακόμη δεν μπορεί να φανταστεί. Όλοι πιστεύουν ακράδαντα πως θα την βγάλουν καθαρή.  Ο Μοριάρτι. Ο προαιώνιος εχθρός τους που κρύβεται μόνιμα στις σκιές και στο παρασκήνιο, και κινεί με απίστευτη μαεστρία τα νήματα.

 Ποιος είναι τελικά ο Μοριάρτι της Κύπρου; Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη.

Υπογραφή

 Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων