Προς διαχρονικά προβληματισμένους, εκατοστής τριακοστή έβδομης επιστολής, το ανάγνωσμα…

Θέμα: «Πόθεν Έσχες»

Προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις πόθεν που σημαίνει “από πού” και ἔσχες που είναι ο αόριστος του ἔχω. Με απλά λόγια σημαίνει “από που έχεις” (τα χρήματα ή την περιουσία σου). Πρέπει να πω πως για ακόμη μια φορά υποκλίθηκα στο ταλέντο της ζωής να με εκπλήσσει και την πολιτικής να με απογοητεύει. Χωρίς να αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένο κύπριο πολιτικό και στο τι έχει δηλώσει θα ήθελα να πως εκ προοιμίου πως όσα θα γράψω ουδεμίαν σχέση δεν έχουν με πραγματικά πρόσωπα και πράγματα και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι παντελώς και μυθιστορηματικά τυχαία.

Δεν έχω να σχολιάσω κανένα πόθεν έσχες ονομαστικά και σαφέστατα δεν θα σταθώ στην ουσία αλλά στη σημασία του. Το σίγουρο είναι πως οι κυβερνόντες, τα πιο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της χώρας, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον μου, για το μέλλον σου, για το μέλλον των παιδιών μας, αυτοί που ονομάζουμε κρατούντες, δεν έχουν μία. Και το γεγονός αυτό, όποια σχέση και αν έχει με την πραγματικότητα, είναι λυπηρό. Τι εννοώ; Θα εξηγήσω πάραυτα.

Εγώ, ένας απλός Ρομπέν των χαμένων θαυμάτων, με μια μέτρια μόρφωση, χωρίς κοινωνικό εκτόπισμα, με ένα μισθό μόνο, ικανοποιητικό μεν, αλλά μόνο και έρημο,, χωρίς έξοδα παραστάσεως κάθε μήνα, χωρίς κληρονομικά και δωρεές, έχω ναι περισσότερες καταθέσεις στην τράπεζα. Και, ναι,  θα τολμήσω να το πω, λιγότερα χρέη. Αυτό σημαίνει πως ή εγώ παίρνω μίζες και χρήματα κάτω από το τραπέζι ή απλούστατα τόσα χρόνια που ψάχνατε ικανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργό Οικονομικών, Τραπεζίτες και Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, απευθυνόσασταν σε λάθος άτομα. Μπροστά σας βρίσκεται μια οικονομική ιδιοφυία, για μένα μιλώ και εσείς κλείνετε τα μάτια και με αγνοείτε. Τελικά με τέτοιο ταλέντο που έχω στα οικονομικά,  μάλλον μπορώ να κάνω κάτι και για την παγκόσμια οικονομία. Στη διάθεσή σας λοιπόν.

Εγώ ναι, και το αποδεικνύει το πόθεν έσχες μου, το οποίο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από της πλειοψηφίας των πολιτικών προσώπων,  μπορώ καλύτερα. Κατάφερα να ξεπληρώνω τα δάνειά μου και να μην χρειάζονται χαρισματική διαγραφή, να φυλάω φασούλι φασούλι για τα υστερινά μου, όπως με συμβούλευε η γιαγιά μου, και να έχω περισσότερες τους καταθέσεις, να σπουδάσω τα παιδιά μου, να έχω και δεξιά αριστερά ένα κομματάκι γης, μια ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, έστω και αν είναι καμαρούλα μια σταλιά 2Χ3, μισό εξοχικό σε παραθαλάσια περιοχή, όχι από τις πολύ διάσημες, δωρεά από τους γονείς μου, σε αντίθεση με πολλά πολιτικά πρόσωπα και έχω και χρειάζομαι ιδιόκτητο όχημα, μεταχειρισμένο και όχι πολυτελείας, αλλά σαφέστατα μεγαλύτερης αξίας. Ξέρω έχετε μείνει με το στόμα ανοικτό με τα επιτεύγματα μου! Έχω, ναι,  πετύχει ένα μικρό οικονομικό θαύμα.

Συμπέρασμα; Αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους οικονομικά και να τα κάνουν λιγάκι, έστω, πιο ανθηρά πως στο καλό θέλουν να ασχολούνται με τα δικά μας; Αφού δεν μπορούν γιατί δεν ζητούν βοήθεια;

Θα έλεγα πως σαφέστατα τέτοια πόθεν έσχες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτική και τα πολιτικά πρόσωπα. Μοιάζει λιγάκι και με εμπαιγμό. Είναι απολύτως κατανοητό πως η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη από τη δική μας. Θα έπρεπε να είναι. Είναι το φυσιολογικό. Με το να μας τρίβουν στη μούρη τα χρέη τους, τα αυτοκίνητα που δεν έχουν και τα ακίνητα που δεν κατέχουν, ή αν τα κατέχουν η αξία τους είναι για κλάματα, αλήθεια είναι σαν να μας περιγελούν κατάμουτρα. Καλύτερα να μην δημοσιοποιούνται. Καλύτερα να ελέγχονται και να κατατίθενται τα στοιχεία με τον τρόπο που πρέπει για να γίνεται ο έλεγχος που οφείλει να γίνεται. Η δημοσιοποίηση τους με αυτή τη μορφή, μόνο ζημιά στην εμπιστοσύνη του πολίτη προκαλεί και γέλωτα ακόμη και για άτομα που δεν τους αξίζει. Είναι σίγουρο (τουλάχιστον αυτό ελπίζω) πως κάποιοι ντρέπονται για όσα καταγράφουν και υπογράφουν σε έντυπα  που παραπέμπουν σε εποχές αγγλοκρατίας.

Υπογραφή

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.1 : Μάλλον τελικά η γυναίκα του Καίσαρα, δεν ξέρω αν την ξέρετε,  έχει θέματα τουλάχιστον με το να φαίνεται τίμια. Τώρα το αν είναι, μάλλον είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Υ.Γ. 2: «Το μυστικό των μεγάλων περιουσιών χωρίς φανερή προέλευση είναι ένα έγκλημα που λησμονήθηκε, γιατί έγινε παστρικά» Ονορέ Ντε Μπαλζάκ