Ανοικτή Επιστολή

Προς  διαχρονικά προβληματισμένους, επιστολής, το ανάγνωσμα…

Μα να μας παίζουν συστηματικά ακορντεόν; Άνοιξε-Κλείσε;

Δεν έχω λόγια να μιλήσω και να πω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, δεν έχω λόγια να καταθέσω για τα νέα μέτρα και την πανδημία. Δεν έχω ιδέα τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν ξέρω τι λέει τελικά η επιδημιολογική ομάδα και τι από όλα αυτά αποτελεί πολιτική απόφαση. Το μόνο που γνωρίζω σίγουρα είναι πως διατελούμε με τη ζωή μας σε μια παύση που κρατάει ένα και βάλε χρόνο. Το πρώτο μόνο σίγουρο είναι πως η ψυχολογία μας είναι στα πατώματα και οι τσέπες μας άδειες. Το δεύτερο μόνο σίγουρο είναι πως μια μεγάλη, μια κρίσιμη, μάζα του πληθυσμού είναι πλέον στα όρια της, και όλοι οι υπόλοιποι με το παιχνίδι ζέστη–κρύο, έχουν οδηγηθεί στο να απευαισθητοποιηθούν. Το τρίτο μόνο σίγουρο είναι πως για ακόμη μια φορά το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του(και τα όριά του είναι στενά-πολύ στενά- εδώ και ένα χρόνο!)!

Το άνοιξε/ κλείσε, το τέντωσε/ χαλάρωσε, το ελπίζω/απελπίζομαι, το πάμε καλά/πάμε χάλια, το αυτοπειθαρχούμε/αστυνομευόμαστε δεν βοηθά! Σε βάθος χρόνου θα υπακούσουμε (και είναι φυσιολογικό) μόνο σε μέτρα που είναι πειστικά και κάνουν νόημα. Δεν πειθαρχούμε μόνο για τους άλλους. Πρέπει να νιώσουμε πως απειλούμαστε εμείς για να υπακούσουμε. Δεν βοηθά ούτε η αποποίηση των ευθυνών από το κράτος και η μετατόπιση στους πολίτες που δεν συμμορφώνονται. (Το παράδειγμα της Λεμεσού τα λέει όλα). Να σταματήσουν λοιπόν να παίζουν ακορντεόν γιατί και η αρκούδα μάλλον θα σταματήσει να χορεύει. Πλέον αρχίσαμε να νιώθουμε πως ό,τι και να κάνουμε κανένα αποτέλεσμα δεν έχει. 

Το ότι οι λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστες και πειστικές είναι ηλίου φαεινότερο: Τα mall είναι ανοικτά και το λιανικό εμπόριο πήρε μπρος την ίδια ώρα που τα σχολεία κλείνουν (μόνο τα δημοτικά, όχι τα νηπιαγωγεία/ειδικά σχολεία), και τα γυμνάσια δεν ανοίγουν για ακόμη μία φορά. Οι προπονήσεις του απογεύματος λειτουργούν, αλλά παιχνίδι ομαδικό στο σχολείο δεν επιτρέπεται. Τα φροντιστήρια δεν ανοίγουν αλλά το πρωί λειτουργούν με τάξεις των 25 και με καμία, εκ των πραγμάτων, τήρηση των αποστάσεων. Με κάθε κρούσμα, ακόμα και με μονά θρανία, οι στενές επαφές από την τάξη και μόνο ανέρχονται σε 8 άτομα (μπροστά-πίσω, δεξιά-αριστερά και 4 διαγώνιες γωνιές). 

Εννοείται πως η οικονομία πρέπει να πάρει ανάσες. Εννοείται πως τα σχολεία πρέπει και να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοικτά. Εννοείται πως πρέπει να εμβολιαστούμε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Εννοείται πως πρέπει να δείξουμε και πειθαρχία και αυτοπειθαρχία και σύνεση. Αλλά ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε έξω από το κουτί. 

Να συζητήσουμε εκ νέου την πιθανότητα της υβριδικής εκπαίδευσης (αφού με φυσική παρουσία των μισών παιδιών στην τάξη οι στενές επαφές θα περιοριστούν δραστικά). Η εισήγηση γίνεται και για λόγους εκπαίδευσης και για λόγους διασφάλισης της ψυχολογικής και σωματικής τους υγείας. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με  το μέτρο για την παρουσία του 25% (των γονιών) στους χώρους εργασίας. 

Δεν ξέρω ποιος ακριβώς παίζει το ακορντεόν και χορεύουμε. Σίγουρα ο αρκουδιάρης είναι αόρατος αλλά η αρκούδα είναι καλά εκπαιδευμένη. Δεν μηδενίζω την τεράστια προσπάθεια. Αντιλαμβάνομαι τις πολλαπλές πιέσεις και τη δυσκολία να βρεθεί μια χρυσή τομή. Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν τη φαντασία μου και θα καταγράψω ως απλός πολίτης την άποψή μου. Σε ένα διάγγελμα 5 σημείων, ανεπίσημο! Για την ώρα! Θα το στείλω για έγκριση στο υπουργικό:

  • Όλα τα σχολεία ανοικτά με μισό πληθυσμό και εφαρμογή *(αν και εφόσον είναι εφικτό τεχνολογικά) υβριδικής εκπαίδευσης, αλλιώς να γίνεται ανάθεση project κατά τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στο σπίτι). Εννοείται άμεση μείωση της εξεταστικής ύλης και έγκαιρη ανακοίνωσή της για τη Μέση Εκπαίδευση. Άνοιγμα με φυσική παρουσία των φροντιστηρίων- τουλάχιστον για τους τελειόφοιτους.
  • Άνοιγμα των χώρων εστίασης (μέσα-έξω) με μέγιστο αριθμό των 6 ατόμων- και ας είμαστε προσεκτικοί και εμείς και ας περιοριστούμε πέρα από την οικογένειά μας σε άλλες 2 οικογένειες με τις οποίες να συγχρωτιζόμαστε. Τουλάχιστον ανά βδομάδα- αφού θα έχουμε και το rapid test ως ένδειξη-.  Άλλοι φίλοι κάθε βδομάδα! Να κάνουμε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου! Αφού στους κλειστούς χώρους των σπιτιών επιτρέπονται άλλα 4 άτομα δεν υπάρχει λόγος να μην λειτουργεί η εστίαση με κλειστούς χώρους.
  • Το λιανικό εμπόριο να λειτουργεί με όλα τα πρωτόκολλα και εμείς να αποφεύγουμε στα ψώνια μας τον συνωστισμό. 
  • Χώροι θεάτρου/τέχνης… να λειτουργούν και να υποστηριχτούν και από το κράτος και από το κοινό.
  • Τα γυμναστήρια να λειτουργήσουν με καθορισμό των μέγιστων αποστάσεων που απαιτούνται σε κατάσταση άθλησης.

Κατέγραψα όσα ως μέσος πολίτης είναι στη δική μου καθημερινότητά. Πιθανότατα να έχω αγνοήσει σημαντικές πτυχές της κοινωνίας ή της οικονομίας. Να με συγχωρέσετε. Ξέρω πως ουδείς, ούτε καν ο Ρομπέν των χαμένων Θαυμάτων δεν τα βλέπει όλα από εκεί που τα κοιτά! Έτσι κι αλλιώς δεν θα καταλήξει σε κανένα Υπουργικό οπόταν μην κάνετε εκδήλωση διαμαρτυρίας!

Υπογραφή

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Πρέπει υστερογραφικά να αναφερθώ και στο συρματόπλεγμα για έλεγχο της ροής των μεταναστών. Δεν ξέρω αν τα πιστεύουμε και τα λέμε. Δεν ξέρω αν τα πιστεύουμε και τα κάνουμε. Υπάρχει πραγματικά περίπτωση με το συγκεκριμένο συρματόπλεγμα να ελεγχθεί η ροή των μεταναστών; Το μόνο στο οποίο θα  καταλήξουμε θα είναι να δυσκολεύονται οι γεωργοί και να μας κατηγορούν για ρατσισμό και προσπάθεια απομόνωσης. Και  θα έχουν και δίκαιο! Το μόνο από την επιχειρηματολογία που κάνει νόημα είναι πως όντως η διοχέτευση από την Τουρκία είναι δεδομένη και σαφέστατα οι «αρχές» στα κατεχόμενα συνειδητά αδρανούν και κλείνουν τα μάτια!