Εσύ τι λίστα θέλεις; Check ή To Do list να καταρτίσει τελικά ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος;

Η αλήθεια είναι πως το πιο πάνω ερώτημα είναι πιο καίριο και πιο σημαντικό από ό,τι νομίζουμε. Ζούμε την εποχή των check list. Ναι αναφέρομαι σε λίστες ελέγχου. Τι ακριβώς ελέγχουμε; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως οι λίστες ελέγχου, στην εποχή των οποίων όλοι διαβιούμε, ελέγχουν αναμφισβήτητα  τα επίπεδα διαφθοράς της κοινωνίας μας και της πολιτικής ζωής της: Λίστα Γιωρκάτζη… Λίστα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων… Λίστα Εκροών Μετρητών… Λίστα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση… Λίστα εξυπηρετήσεων…

Και για όλες τις λίστες αναζητείται Ανεξάρτητος Οίκος Ελέγχου. Αλήθεια πόσο βαθιά είναι η διαφθορά; Κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα. Φαντάζομαι πως φτάσαμε ως κοινωνία στο σημείο να μην εμπιστευόμαστε ούτε τον εαυτό μας.

Διορίσαμε ένα γενικό ελεγκτή για να τον ακυρώσουμε, να τον αμφισβητήσουμε και να αναζητούμε ανεξάρτητες επιτροπές και ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους. Με άλλα λόγια, τόσο βαθιά  γνωρίζουμε πως είναι η διαπλοκή που το ανεξάρτητο θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο μακριά όσο και η Κίνα! Αν και πάλι πιστεύω πως θα διατηρήσουμε τις αμφιβολίες μας.

Γιατί; Θα το πω στα αρχαία το γιατί. Γιατί τα αρχαία έχουν ένα μέτρο, μια ισορροπία και ένα ήθος που έχει χαθεί από την εποχή μας: Το «κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια» ως φράση νομίζω ταιριάζει στις μέρες, τις εφιαλτικές που ζούμε. Το «ο κλέψας του κλέψαντος» είναι η άλλη φράση κλειδί. Οι πληγές στους θεσμούς είναι βαθύτατες και αιμορραγούν ακατάσχετα. Ποιος θα τις κλείσει; Αναρωτιέμαι ποιος ανεξάρτητος οίκος θα κάνει τις ραφές. Ή αν θα επιλέξει ο «ανεξάρτητος» αυτός οίκος να τις κλείσει με λευκοπλάστη. Μπορεί κάποιοι βλέπετε να θεωρούν πως δεν είναι ανάγκη να κλείσουν. Φτάνει να μην φαίνονται. Ικανοποιητική συνθήκη για όσους προσεγγίζουν τα πράγματα επιφανειακά.

Οι ραφές, αν και εφόσον μπουν,  θα αφήσουν σαφέστατα βαθιές ουλές. Ουλές που θα μας θυμίζουν για χρόνια πόσο σαθρό είναι το πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό σύστημα το οποίο παίρνει αποφάσεις για τις ζωές όλων μας. Αίτημα μου, ποτέ να μην γίνει διορθωτική πλαστική παρέμβαση. Να μείνουν οι πληγές για να δείχνουν το ποιοι είμαστε. Το ποιοι μπορούμε να γίνουμε.

Και αν μας παίρνει, αν έχουμε και το θάρρος και το θράσος, να το ρίξουμε το οικοδόμημα και να το φτιάξουμε από την αρχή. Με μία και μόνη λίστα που δεν θα είναι πλέον Check list  αλλά Τo Do list. Μπορεί να ακούγεται λογοπαίγνιο αλλά είναι ουσιαστική η διαφορά.

Η πρώτη λίστα είναι βλέπετε για τους επιμηθείς οι οποίοι έρχονται εκ των υστέρων να ελέγξουν να εντοπίσουν λάθη/ αδυναμίες/ παρανομίες και να αποδώσουν ευθύνες. Η δεύτερη είναι λίστα για τους προμηθείς, για τους οραματιστές, για τους ανθρώπους που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο και τολμούν να το αποκτήσουν, φυτεύοντας σε μουχλιασμένη γη (Μ. Κοντολέων)

Μια To Do List για όσους και την εξουσία έχουν και το ήθος δεν έχουν απωλέσει:

  1. Να καθαρίσω τους στάβλους του Αυγεία
  2. Να ρίξω ό,τι έχει σαθρά θεμέλια
  3. Να κρατήσω μόνο τα απολύτως απαραίτητα σε αξιακές πρώτες ύλες: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Δικαίωμα, Σεβασμό, Πατρίδα…
  4. Να επιλέξω αξιοκρατικά τους κτίστες του νέου οικοδομήματος
  5. Να βάλω το Εμείς πάνω από το Εγώ
  6. Το πίσω να λειτουργήσει ως παράδειγμα, ενίοτε για μίμηση (μιλούμε για το πολύ πίσω όμως), πρωτίστως για αποφυγή
  7. Να δω μπροστά και να οραματιστώ
  8. Να καβαλικεύει ο άνθρωπος το άλογο της οικονομίας, το οποίο να φροντίσω και να ταΐσω και να γυαλίσω για να τον υπηρετεί πιστά
  9. Να βάλω τον πολιτισμό να κάτσει πρώτο τραπέζι πίστα για να μορφώσει και να ομορφύνει την ασχήμια που κόλλησε ως δεύτερο δέρμα στη ψυχή
  10. Να απαιτήσω για τον αδύναμο κρίκο και ας είμαι ο δυνατός

Εσύ τι λίστα θέλεις; Check ή To Do list πρέπει να καταρτίσει τελικά ο ανεξάρτητος οίκος;

Υπογραφή

Ο Ρομπέν των Χαμένων Θαυμάτων

Υ.Γ.: Ευτυχώς είμαι ο Ρομπέν. Ευτυχώς δεν είμαι γυναίκα για να σταθώ όρθια όπως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κανένας ανατολίτης δικτάτορας και κανένας εκσυγχρονιστής ευρωπαίος δεν θα μου πάρει τη θέση στη συνάντηση. Ναι, εγώ θα διεκδικήσω τη θέση μου στη συνάντηση! Απέναντι από όλους όσους μου εξαφάνισαν τα θαύματα στα οποία πιστεύω. Το θαύμα της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των Δικαιωμάτων των λιγότερων προνομιούχων. Θαύματα to do θα βάλω στη δική μου λίστα γιατί ξέρω πως το ένα θαύμα γεννά το επόμενο…